Bezoek Pleun & Martine – Maart 2022
Heenreis
Na een voorspoedige reis kwamen we op vrijdag 18 maart aan in Entebbe. Aangezien Pleun net ‘non-stop’ heen en weer naar Moldavië was geweest voor de hulp aan vluchtelingen uit de Oekraïne (zie elders op de website), was het weekend een mooi moment om bij te komen en te acclimatiseren.
Jinja
Op maandag zijn we naar Jinja gegaan, om een hotel te checken die we in de Rally als locatie gaan gebruiken (gepland in november 2022). Dinsdag werden we door Sjaak opgehaald en zijn we gedrieën richting Kumi gereden.
Wiggens primary school – meisjesvoetbal-project genaamd CBI = Communities Beyond Imagination
Een tussenstop gedaan bij de Wiggens primary school, waar Sjaak les geeft. Een collega-leraar heeft in zijn vrije tijd een voetbalproject voor meisjes opgezet. Deze jongen zet zich in voor het feit dat 80% van de kinderen de eindstreep van de lagere school niet halen (drop-outs) en daarvan is ook nog eens het grootste deel ‘meisje’. Door sport in te zetten om meer zelfverzekerdheid, teamwork en doorzettingsvermogen aan te wakkeren, hopen ze het percentage drop-outs te verminderen.
Naast het voetbal en de motivatie om naar school te blijven gaan, hebben ze ook een naailes-traject, waar meisjes (die bijvoorbeeld al een kindje hebben gekregen of zwanger zijn alsnog een vak leren, voor zichzelf kunnen zorgen en voor zichzelf kunnen opkomen.
De jonge leraar was erg bevlogen en had een goed doordacht verhaal. Ze wilden graag sponsering voor voetbalschoenen. Sjaak en Pleun hebben besloten samen eenmalig ieder 500 euro te doneren voor de schoenen, als steun in de rug.
KHAP veranderingen
Er zijn nog al wat veranderingen gaande in het bestuur en management van KHAP. Pleun, Henk-Willem en Teun (samen UIC) gaan het project opsplitsen. Samenwerken en elkaar ondersteunen blijft, maar de boerderij valt nu onder de Van Dorp Foundation.
De Rietveld Foundation neemt de Bakery onder haar hoede, zowel als de Kamaca School. Verder wordt er nagedacht over het opzetten van een vakschool in samenwerking met Sjaak. Sjaak zal per 1 juli stoppen bij KHAP in zijn huidige functie en verhuist dan naar Tororo (2 uur van Kumi vandaan), alwaar hij zich gaat oriënteren op het opzetten van die vakschool. Wat is mogelijk, wat is haalbaar etc. Ook blijft hij voor ons hand- en spandiensten doen en blijft hij onze ogen en oren aldaar.
Sikko en zijn gezondheid
Sikko, onze Friese Koeboer is momenteel ziek. Eén van de redenen van dit bezoek had te maken met de gezondheid van Sikko en ook het verloop van zijn werkzaamheden als zodanig. Tijdens ons bezoek is Sikko voor onderzoek naar Kampala geweest, omdat hij maar niet opknapte van zijn klachten. Erg veel afgevallen en het lichaam kon haast geen eten verdragen met alle gevolgen van dien. Hij had er ook nog malaria bij. We hebben hem bij het ziekenhuis nog even opgezocht.
Inmiddels weten we dat Sikko een middenrifbreuk heeft opgelopen. Dit veroorzaakte veel problemen rond de maag. Hij weet nu tenminste wat het is en kan er verder mee. Gelukkig is het geen ‘ergere’ ziekte (wat velen dachten), dit is behandelbaar.
Boerderij
We hebben gesprekken gevoerd op de farm met Sikko, Sjaak, Enos en Jonah. Jonah en Enos geven beide met klem aan dat er een (blanke) Europeaan ter plaatse de boel moet managen, anders komt er niets van terecht. Het is nog te vroeg het los te laten, dan zal de boel instorten. Het feit dat Sjaak straks weg is en Sikko ‘in de ziektewet’ zit, baart hen oprecht zorgen. Jonah en Enos zullen een concrete lijst maken met de dingen die zij nodig hebben en hoe zij de farm verder zien ontwikkelen op termijn. Sjaak zal hierover met hen in gesprek gaan en ons op de hoogte houden. Verder liggen keuzes maken over de farm vanaf nu bij Henk-Willem van Dorp. Wij hebben onze adviezen hierin uitgesproken.
Er liggen nieuwe stukken paddocks klaar (50 hectare) om te beplanten, het wachten is op voldoende regen. Het is al 6 maanden droog. Een paar buien zijn gevallen toen we er waren, maar nog niet voldoende. Tijdens ons bezoek kwam precies de gedoneerde koe van Geoffrey aan. Een zwangere koe, dus 2 voor de prijs van 1. Geoffrey is een Ugandees die in de USA woont en Pleun heeft hem een jaar geleden in het vliegtuig ontmoet. Sindsdien is er contact over en weer. Hij doneerde een koe die twee Ugandese vrienden (Douglas en Dio) afleverden. Met deze mannen hebben we nog geluncht en hun eigen werkprojecten besproken.
Bakery
Met de dames van de Bakery hebben we het nieuwe plan besproken dat Pleun uit UIC stapt, wel bij KHAP betrokken blijft en de bakery onder de Rietveld Foundation gaat vallen. Het gebouw waar ze nu inzitten, wil het ziekenhuis weer zelf in gebruik gaan nemen als training locatie. Het ziet er nu naar uit dat de Bakery er eind dit jaar uit zal moeten.
Nu de bakery moet gaan verhuizen en er veel bij KHAP verandert, komt alles een beetje tegelijk. Dus wellicht een goed moment om dingen anders aan te pakken. De dames gaan erover nadenken en komen erop terug. Over twee weken praten ze met Sjaak. Verder gaan de prijzen van zonnebloemolie en meel omhoog en dat merken ze nu al. Er wordt slim omgegaan met het minimaliseren van ingrediënten en het mixen van verschillende zonnebloemolie, om prijs te drukken en smaak te behouden.
Tororo
Sjaak gaat per 1 juli naar Tororo. Daar zit Kimbilio Schools (primary & secondary) en ze hebben interesse om een vakschool op te richten. Sjaak gaat dit project in eerste instantie voor 6 maanden uitzoeken en uitpluizen of het haalbaar is op alle fronten. Cor Koelewijn (Nederlander) is daar al 30 jaar bezig en heeft de school heel goed op orde samen met zijn Ugandese vrouw Grace. Kinderen in klassen van 30 met tafels en stoelen, lesmateriaal, slaapgelegenheid voor een deel en ook eten wordt geregeld. Bussen halen de kinderen die niet blijven slapen op. Cor helpt vooral weeskinderen, maar door 30% private students toe te laten, kunnen ze dit financieren, naast de drie grote donoren die hen bijstaan; 2 organisaties uit Nederland en 1 uit Duitsland.
Ze runnen nog een Bijbelschool, waar men opgeleid kan worden tot pastor/dominee. Alles is gecertificeerd. Ze hebben een flink stuk grond en bouwen momenteel extra ‘dorms’ bij voor de jongens en de meisjes apart. Ze faciliteren nu voor ongeveer 320 kinderen. Spreken ze bij naam aan, geven aandacht, discipline en een kans op een toekomst. Mooi werk!
Sjaak krijgt daar straks zijn eigen huisje, ook net nieuw gebouwd. Netjes, niet groot, maar prima. Hij ziet er naar uit en zal vanuit Tororo ook voor de Rietveld Foundation beschikbaar blijven voor wat hand- en spandiensten.
Kamaca School
Pleun en Sjaak zijn naar de Kamaca School gegaan voor het pap-project en hebben 600 KG posho en 100 KG suiker gebracht. De kinderen hadden precies een sportdag en waren 6 km verderop samen met andere scholen. Daar zijn ze nog even langsgereden, maar zagen in de verte duizenden kinderen op een sportveld, dus besloten ze daar maar niet te stoppen.
De leraren van de Kamaca School hebben al vaker hun wensen aangegeven om de kinderen nog beter les te kunnen geven. Zo zouden ze graag ‘fencing’ zien, voor de veiligheid van het schoolterrein, hebben ze behoefte aan schoolmateriaal en begeleiding van de leraren zelf en bijvoorbeeld tafels en stoelen. Op dit moment zitten er rond de 1500 kinderen op deze school. En zijn er 10 leraren… Dat is op zijn zachts gezegd haast niet te doen. Er zitten in bepaalde klassen wel 200 kinderen op de grond en krijgen les van een leraar voor het schoolbord. En wij maar klagen in Nederland met een klas van 30 leerlingen. Om hier in oplossingen te gaan denken, moeten we creatief zijn en echt kijken naar wat haalbaar is. Het grotere plaatje willen zien, maar beginnen met kleine stapjes.
Toen we in NL aankwamen op dinsdag 29 maart, zaten we woensdag 30 maart al weer in Giessenburg aan tafel met Geoffrey (van de koe-donatie). Geoffrey was ‘toevallig’ in Nederland en Pleun heeft hem geholpen met het opzetten van een BV in NL. Geoffrey heeft een Ugandese vriendin Rita die in Enschede woont, die hij meebracht. Met hen waren we al in gesprek over verbeteringen op de Kamaca school. Zij willen daar ook graag aan bijdragen d.m.v. kennis en donaties op het gebied van educatie, trainingen voor de leraren etc. Rita is bekend op educatief terrein en werkt voor de universiteit in Enschede. Haar kennis van de systemen in Uganda komt goed van pas. We gaan kijken of we met elkaar een plan van aanpak kunnen maken, want hierin is samenwerken met anderen echt een must. Ook is het een goed idee om hen bij de Vakschool in Tororo te betrekken op termijn. Grappig hoe al deze dingen samenkomen soms….wordt vervolgd….
Terugreis
Net voor de terugreis mochten we nog een heuse Ugandees-Islamitisch-Nederlandse bruiloft meemaken. Een hele belevenis kunnen we je melden. 😊 Jonathan, onze vriend en samenwerkingspartner trouwde met zijn meisje in de hoofdstad Kampala. Een mooie afsluiter op een goede week.
De terugreis an sich ging weer voorspoedig. Je hebt heen en terug naar Uganda nog steeds een PCR test nodig om het vliegtuig in te komen. In Nederland hoef je deze niet meer te laten zien.
Pleun & Martine