CBI

CBI – Voetbalschoenen en Naaimachines

Op zaterdag 18 juni 2022 zijn er namens de Rietveld Foundation 4 trapnaaimachines overhandigd aan de kleermakerstraining van CBI in Aterai. CBI staat voor Communities beyond Imagination en is opgericht en wordt bestuurd door Charles Obore, een sportleraar van een middelbare school in het nabijgelegen Kumi, een stadje met 40.000 inwoners in het oosten van Uganda.

CBI heeft als doelstelling het verbeteren van de positie en het zelfvertrouwen van meisjes. Vooral door culturele patronen is het gevoel van eigenwaarde bij vrouwen en meisjes laag. Tradities schrijven voor dat ze vooral dienstbaar moeten zijn aan hun man en dat ze er verder niet zo toe doen. Terwijl de plattelandseconomie drijft op de inspanningen van vrouwen. Vooral zij bewerken het land, doen het huishouden en voeden de kinderen op.

Charles bedacht dat meisjesvoetbal weleens een goede opsteker zou kunnen zijn om het zelfvertrouwen op een ontspannen manier te verbeteren. Dit is succesvol gebleken en in een paar jaar tijd heeft hij het voor elkaar dat er op 4 scholen in de buurt meisjesvoetbalteams opgezet zijn, die met elkaar trainingen en competities organiseren.

Daarnaast worden er naailessen gegeven om meisjes een vak te leren waarmee ze een inkomen kunnen verdienen. Jongens zijn eveneens welkom voor de naailessen. Veel kleding wordt hier nog op bestelling gemaakt en doorgaans is een kleermaker redelijk bezet met werk. Zij krijgen ook trainingen in commerciële vaardigheden en het maken van speciale ontwerpen. Om de trainingscapaciteit uit te breiden heeft de Rietveld Foundation 4 naaimachines gedoneerd.

De voetbalteams worden (inmiddels ook door ons) gesteund met een donatie van (tweedehands) voetbalschoenen. Bij ons bezoek aan Kumi, afgelopen maart, zagen we dat de meeste meiden op blote voeten voetbalden en dat voetbalschoenen zeer welkom zijn.

Feestelijke Update
In augustus is de landelijke UYFA National Championship Girls Final gewonnen door de meisjes van CBI Sports Academy. Ze speelden tegen Sky Sports Club Academy, waarbij beide teams na de reguliere speeltijd moesten battelen in het nemen van penalty’s. Ze wonnen met 5-4! We zijn super trots op deze meiden.

Kijk hier een filmpje van de wedstrijd: https://youtu.be/m2K0Gt1OKCU/


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10