Bakery

Ouke en Hanneke Dijkstra hebben in 2011-2012 een Australische stichting geholpen met de opzet van een bakkerij in Uganda. Helaas is deze stichting hier na een aantal jaren mee gestopt en troffen we dus begin 2015 de bakkerij niet werkend aan. Dat was het moment dat zij voor ons aan de slag gingen, onder de vlag van de UIC en KHAP.

Om werkgelegenheid en voedselzekerheid te creëren, is besloten om de bakery een onderdeel te maken van Kumi Hospital AgroPark. Een herstart werd ingezet. Na een aantal maanden voorbereiden, waaronder het opknappen van de bakkerij ruimte door lokale werkmannen, aanschaf van materialen uit de hoofdstad Kampala en meel uit de omgeving, is de bakery in oktober 2015 weer geopend onder de naam KHAP Cake & Bread.

De bakery is heel basic met een houtoven en gebruik van vuren buiten. Al het werk is handmatig, behalve het brooddeeg mixen. Een gemotiveerd en enthousiast team maakt het mogelijk dat er vers brood is in de regio.

Vrijwel dagelijks bakt het team, broden, broodjes, lokale donuts, mandazi’s, muffins en op bestelling taarten. In een speciaal gebouwde grote bak achterop op de bakery brommer (boda) worden de producten in de omgeving afgeleverd en verkocht.

Van eind 2015 tot begin 2019 hebben Ouke en Hanneke de lokale staff getraind en ondersteund in het zelfstandig draaien van de bakery, een geweldige uitdaging waar ze erg van hebben genoten. Het tijdperk bij KHAP liep voor hen ten einde in 2019 en zij keerden terug naar Nederland. De inzet van Ouke en Hanneke wordt tot op de dag van vandaag ontzettend gewaardeerd en wij borduren verder op wat zij achterlieten.

 

Bakkerijpersoneel wordt inmiddels geleid door Kevin en Grace en bestaat uit 4 dames voor het bakken en twee mannelijke verkopers voor verkoop en distributie. De concurrentie van andere bakkerijen, zelfs in de relatief afgelegen gebieden die we bedienen, neemt toe. We hebben het geluk met een aantal grotere en betrouwbare klanten zoals Amacet Childrens Home in Soroti, Kumi Hotel en het Guesthouse bij het ziekenhuis.

Een van de uitdagingen is om tegelijkertijd de kosten te verlagen en de kwaliteit van de producten te verbeteren. In de laatste maanden van 2019 is het kwantitatieve accent verschoven van donuts naar mandazi en dit is succesvol gebleken. Mandazi zijn erg gewild en verkopen daarom goed. Ook is er een nieuw brood ontwikkeld, waar de klanten erg tevreden over zijn.

Op dit moment is de bakery nog steeds geopend en werkt het team hard om voldoende omzet te blijven maken. Gelukkig mag er ondanks de corona maatregelen nog wel gereden worden met de boda en is bovendien de vraag naar producten uit de nabije omgeving groter geworden. Hierdoor zorgt de bakery nog steeds voor een goed draaiend onderdeel van KHAP en voor een inkomen van de medewerkers en hun gezin.

 


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10