Leerschool

Het leven is een leerschool voor ons allemaal. Ons ‘leerschool-project’ bestaat vooral uit het delen van tijd, materiaal, kennis & kunde. Dit kan op allerlei fronten zijn. Op basis van tijdelijke en langdurige uitzending werken mensen vrijwillig met hart en ziel ter plaatse om verschillende projecten tot een succes te maken.

Ouke en Hanneke Dijkstra hebben bijvoorbeeld 4 jaar de boerderij in Kumi draaiende gehouden, de bakkerij opgestart en zoveel mogelijk kennis overgedragen aan de lokale bevolking.

Meerdere Nederlandse boeren hebben met passie, kennis en kunde zich ingezet om medewerkers ter plaatse de kneepjes van het vak te leren.

Vakschool Tororo
In aanloop naar het opzetten van een vakschool in Tororo, een plaats twee uur van Kumi vandaan, is Sjaak Meertens ingezet. Sjaak werkte als vrijwilliger al voor het Kumi Hospital AgroPark en maakt nu de switch naar meer focus op educatie. Sjaak is zowel een gekwalificeerde natuurkunde leraar als werktuigkundig ingenieur met werkervaring op gebied van techniek.

Zijn focus, naast zijn organisatorische en administratieve werkzaamheden voor verschillende projecten, ligt op het opzetten van een vakschool. ICT, handwerk zoals kleding maken, autotechniek, metaaltechniek, schoonheidsspecialist en kapper zijn momenteel populair onder de jongeren en er is tevens markt voor. Meisjes en jongens hebben op deze manier een kans van slagen in de maatschappij door zelfvoorzienend aan de slag te kunnen gaan.

Voetbalschoenen en Naaimachines voor CBI in Kumi district

Op zaterdag 18 juni 2022 zijn er namens de Rietveld Foundation 4 trapnaaimachines overhandigd aan de kleermakerstraining van CBI in Aterai. CBI staat voor Communities beyond Imagination en is opgericht en wordt bestuurd door Charles Obore, een sportleraar van een middelbare school in het nabijgelegen Kumi, een stadje met 40.000 inwoners in het oosten van Uganda.

CBI heeft als doelstelling het verbeteren van de positie en het zelfvertrouwen van meisjes. Vooral door culturele patronen is het gevoel van eigenwaarde bij vrouwen en meisjes laag. Tradities schrijven voor dat ze vooral dienstbaar moeten zijn aan hun man en dat ze er verder niet zo toe doen. Terwijl de plattelandseconomie drijft op de inspanningen van vrouwen. Vooral zij bewerken het land, doen het huishouden en voeden de kinderen op.

Charles bedacht dat meisjesvoetbal weleens een goede opsteker zou kunnen zijn om het zelfvertrouwen op een ontspannen manier te verbeteren. Dit is succesvol gebleken en in een paar jaar tijd heeft hij het voor elkaar dat er op 4 scholen in de buurt meisjesvoetbalteams opgezet zijn, die met elkaar trainingen en competities organiseren.

Daarnaast worden er naailessen gegeven om meisjes een vak te leren waarmee ze een inkomen kunnen verdienen. Jongens zijn eveneens welkom voor de naailessen. Veel kleding wordt hier nog op bestelling gemaakt en doorgaans is een kleermaker redelijk bezet met werk. Zij krijgen ook trainingen in commerciële vaardigheden en het maken van speciale ontwerpen. Om de trainingscapaciteit uit te breiden heeft de Rietveld Foundation 4 naaimachines gedoneerd.

De voetbalteams worden gesteund met een donatie van (tweedehands) voetbalschoenen.
Bij ons bezoek aan Kumi, afgelopen maart, zagen we dat de meeste meiden op blote voeten voetbalden en dat voetbalschoenen zeer welkom zijn.

     

Klein filmpje van het voetbal

Ook getriggerd om mee te helpen met bovenstaand project? Laat het ons weten en doe mee!


E: info@rietveld.nl

T: +31 (0) 184 65 29 10